Facility as a Service heeft betrekking op clouddienstverlening van alle elektrotechnische installaties van (bedrijfs-)gebouwen. Alles waar spreekwoordelijk een stekker aan zit, een IP-adres heeft en remote beheerd kan worden, maakt onderdeel uit van Facility as a Service. Voor meer achtergrond verwijzen wij u naar de blog ‘Wat is Facility as a Service?’.

Facility as a Service is voor iedereen interessant

Facility as a Service biedt veel voordelen. In de blog ‘Wat de voordelen zijn van Facility as a Service?’ sta ik stil bij alle voordelen. Door bedrijven zoals FourIQ kan elke organisatie die gebruik maakt van een bedrijfspand toegang krijgen tot de techniek, vakkennis en de bijbehorende processen.

Op basis van onze ervaringen bij cloud computing is bekend dat er voor de klanten belangrijke voordelen zijn op financieel gebied. Omdat je geen eigenaar bent van de middelen, is een kapitaalinvestering niet nodig. Door het cloud model, dat gebaseerd is op een pay-per- use model, komt de investering niet op je balans te staan. Je creëert hiermee veel financiële ruimte, die eventueel voor andere doeleinden ingezet kan worden. Het pay-per- use model kan zo ver worden doorgevoerd dat er een maandelijks bedrag betaald dient te worden gedurende de looptijd van de overeenkomst voor:

– software en software updates
– hardware en hardware onderhoud
– implementatie
– beheer
– aanvullende diensten zoals servicedesk, alarm opvolging, receptiediensten etc.

We kunnen stellen dat grote bedrijven de financiële middelen en resources hebben om het zelf te regelen. Het model is dan ook met name interessant voor kleinere organisatie die traditioneel gezien misschien eerder zouden kiezen voor een self service oplossing.

Mijn doelstelling voor het schrijven van deze blog is om aan te geven dat Facility as a Service voor elk bedrijf interessant kan zijn. Dit geldt voor de huurder of gebruiker van het bedrijfsgebouw, maar zeker ook voor de eigenaar. Bij vragen nodig ik u uit om te reageren.