We zien steeds vaker dat fabrikanten in het geval van gebouwgebonden installaties met een eigen cloud oplossing komen. In mijn blog ‘De voor en nadelen van clouddiensten’ lees je bijvoorbeeld dat Milestone, leverancier van videomanagement-oplossingen, onlangs een ‘Intelligent Video cloud platform’ lanceerde onder de naam Arcules.

Voordelen cloudoplossing voor de eindgebruiker

De dienst is vaak direct beschikbaar
Je betaalt alleen voor hetgeen je gebruikt
Kapitaalinvesteringen zijn niet nodig
Kostenbesparingen
Hogere servicegraad
Meer functies
Schaalbaar
Eenvoudig uit te breiden
Up-to-date
Focus op kerntaken

Voordelen cloudoplossing voor de installateur

Het belangrijkste voordeel van een cloudoplossing voor de installateur is dat er minder technische kennis nodig is. De fabrikant biedt een totaaloplossing aan, waardoor installateurs worden ontzorgd. De focus verschuift hierdoor van techniek naar sales, wat een omzetverhoging tot gevolg zal hebben.

Cloud silo’s

Naast de voordelen van cloud based oplossingen, zijn er natuurlijk ook uitdagingen. Een van deze uitdagingen is de toename van cloud silo’s. We spreken van een cloud silo als processen en gegevens op afzonderlijke servers of in afzonderlijke datacenters worden bewaard en niet met elkaar kunnen communiceren. Het resultaat is een versnippering van de processen en gegevens.

Uitdaging in de cloud

Silo’s zijn niet nieuw voor IT-beheerders en -ontwikkelaars. De uitdagingen van nu bestonden vijftien jaar geleden ook al, bijvoorbeeld bij de applicatie-integratievraagstukken van toen. Door de toename van het cloudaanbod vormen silo’s tegenwoordig opnieuw een uitdaging, deze keer niet lokaal maar in de cloud. Eigenlijk is de informatie in een silo pas echt interessant als deze ook gedeeld kan worden. Voor IT-professionals is de vrije gegevensstroom van groot belang, wat in het geval van een silo lastig/onmogelijk is. IT’ers lopen dan ook vaak niet over van enthousiasme als het over silo’s gaat.

Ontwikkeling

Door de servicegerichte levering van een clouddienst wordt het voor bedrijven eenvoudiger een dergelijke dienst aan te schaffen en te implementeren. Helaas wordt er vaak onvoldoende rekening gehouden met zaken als het delen van gegevens, beveiliging of integratiemogelijkheden. Het feit dat er verschillende leveranciers zijn voor verschillende soorten clouddiensten, draagt alleen maar verder bij aan de wildgroei. Deze kan in ve