Gebouwbeheer van deze tijd
Stichting Onderwijs Midden Limburg (SOML) bestaat uit zeven middelbare scholen op acht locaties in de regio Roermond. Goede huisvesting vindt het schoolbestuur een vereiste om tot goed leren en werken te komen. Om daarover meer te weten te komen spreken we Sven Schmitz.
Sven is al vanaf 2006 in dienst van SOML en sinds augustus 2019 als manager Huisvesting en Facilitair. Vanuit zijn jarenlange ervaring als gebouwbeheerder vragen we hem wat er tegenwoordig anders is ten opzichte van vroeger. Sven: “Vooral de laatste jaren zie je dat met slimme technologie veel meer kan”.
Hij legt uit dat digitalisering vooral nu hard nodig is. Om alle installaties goed te kunnen onderhouden heb je overal steeds meer ‘ogen’ nodig om alles in de gaten te houden. Ook moet je steeds meer kennis hebben van de installaties, om te weten wat er gebeurt. Gebouwbeheer is behoorlijk complex en je hebt maar een beperkt aantal mensen beschikbaar om de gebouwinstallaties te onderhouden. Sven vervolgt: “Tel erbij op dat we met z’n allen voor een enorme opgave staan. We moeten versneld verduurzamen en waar het kan besparen op energie. Zeker nu we geconfronteerd worden met stijgende energieprijzen, moeten we slimmer omgaan met energiegebruik om voldoende budget over te houden voor goed onderwijs”.
Integrale aanpak van energiebeheer
Voor het onderhoud en beheer van de W-installaties heeft SOML na een aanbestedingsprocedure gekozen voor Van Tilburg Energie Design .
We hebben met Van Tilburg Energie Design een beheerovereenkomst afgesloten met als doelstelling om vanuit een integrale aanpak per gebouw een maatwerkadvies te ontvangen. We streven naar een optimaal binnenklimaat bij een zo laag mogelijk energieverbruik. Maatwerk is alleen mogelijk als je per gebouw en per ruimte precies weet hoeveel energie wordt gebruikt om betrouwbare voorspellingen te doen over het energiegebruik.
FourIQ geeft inzicht in energiegebruik
Om inzicht te krijgen in het energiegebruik heeft Van Tilburg Energie Design samen met FourIQ in 2022 vier schoolgebouwen aangesloten op het Gebouw Beheer Platform (GBP) van FourIQ. Op strategische punten zijn in het gebouw klimaatsensoren geplaatst om inzicht te krijgen in temperatuur, luchtvochtigheid en CO2. Verder zijn er koppelingen gemaakt voor het ophalen van informatie over elektriciteits- en gasverbruik. Ten aanzien van herwinbare energie is er per gebouw een link gemaakt naar de regelinstallaties voor zonnepanelen.
Sven: “Begin dit jaar (2023) zijn we gestart met het aansluiten van de andere vier gebouwen. Voor alle schoolgebouwen van SOML wordt, nadat alle gebouwen aangesloten zijn de informatie verzameld. In het platform zijn ook benchmarkfuncties aanwezig. Meteen na het koppelen van de data op het GBP zijn er direct optimalisaties bij de regelinstallaties uitgevoerd. De ervaring heeft geleerd dat je hiermee al snel 10 tot 15% kan besparen op energieverbruik. Er zijn op de langere termijn nog meer optimalisaties mogelijk aan de hand van extra meetgegevens. Denk hierbij aan een centrale aansturing van de installaties op basis van een kalender of roosterfunctie, sturen op weersvoorspellingen, opwarmtijd, aanwezigheid, etc.”
Toegevoegde waarde van datagestuurd advies
Sven is erg te spreken over de integrale aanpak van Van Tilburg Energie Design en FourIQ. Op basis van betrouwbare data is het mogelijk om per gebouw een goed onderbouwd maatwerkadvies op te stellen. Het is verstandig om de verzamelde data in de context te plaatsen van externe omstandigheden zoals fluctuerende energietarieven en veranderende klimaatomstandigheden. Heel actueel zijn de sterk gestegen energieprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook al zijn de energiekosten nu enigszins genormaliseerd, op voorhand weet je niet hoe de prijzen zich zullen gaan ontwikkelen. “Aan hoge energieprijzen kun je weinig doen, maar je kunt er wel naar streven energieverspilling te vermijden. Als je kan meten dat ruimtes niet altijd worden gebruikt, waarom zou je die ruimte dan willen verwarmen?”
Sven Schmitz
Manager Huisvesting en Facilitair bij SOML
”Zonder de data en optimalisaties die reeds zijn uitgevoerd zouden de energiekosten nog veel hoger zijn uitgevallen. Het biedt een mooi perspectief voor de toekomst als de nieuwe technologie van datagestuurd energiebeheer kan worden toegepast op alle gebouwen.”