Zoek je de sleutel tot verduurzaming van schoolgebouwen?

Het aantal gebruikers is in relatie tot ruimtegebruik in het gebouw

Gerd van Hout is adviseur huisvesting van Summa College waarin hij samen met zijn collega’s verantwoordelijk is voor de verduurzaming van de gebouwen op 34 locaties. Summa College is een vooruitstrevend schoolbestuur dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Met zo’n hoge ambitie moet beheer over zoveel gebouwen in deze tijd van grote en complexe uitdagingen wel een ‘hell of a job’ zijn. Desondanks heeft het huisvestingsteam van Summa College laten zien dat zij deze uitdagingen op robuuste wijze aanpakken. In 2018 hebben zij daarvoor al de ‘energy battle’ gewonnen; een prijs voor het beste plan om te bezuinigen op energie. We zijn nieuwsgierig en daarom vragen we Gerd naar zijn ervaringen met verduurzamen.

Gerd: “De visie en ambitie om kwalitatief hoogwaardige en duurzame huisvesting te bieden dat aansluit bij de verschillende doelgroepen, was er al langer. Om de duurzame doelen te halen spelen een aantal factoren een belangrijke rol: het aantal vierkante meters in het gebouw, het aantal gebruikers en het energiegebruik. Energie besparen begint met te onderzoeken hoe de lokalen ‘zich gedragen’ in relatie met het aantal gebruikers in alle ruimtes. Met onze energie adviseurs van SY-NERGY gingen we na hoe je daar achter kunt komen. Zo kwamen we uit bij FourIQ. Met hun oplossing hebben we vorig jaar een pilot gedraaid in ons gebouw voor de horeca-opleidingen”.

Heel bijzonder is wel dat we samen met FourIQ een maatwerk-oplossing hebben bedacht waarbij we gebruikmaken van een ICT-oplossing van Summa College zélf. Met een zogenaamde ‘netwerk-monitoring-tool’ wordt met camera’s van bovenaf ‘slim’ gekeken naar het aantal gebruikers in het gebouw. Dat geeft veel informatie over het gebruik van alle gebouwen.

Deze oplossing is door FourIQ gekoppeld aan hun platform voor gebouwbeheer. Zo kunnen we via het dashboard van FourIQ 24 uur per dag monitoren hoe de gebouwen worden gebruikt. Op deze wijze krijgen we een veel beter inzicht in het gebruik van de ruimtes op basis van het aantal gebruikers dat wij ‘zien’ met onze tool.

Gerd: “Het aantal aanwezigen tellen met behulp van onze netwerk-monitoring-tool is enorm handig gebleken in de discussie die we met het onderwijs hebben. Een voorbeeld daarvan zagen we die keer dat het onderwijs inbracht dat zij meenden meer vierkante meters nodig te hebben voor het aantal gebruikers die in het gebouw zijn. Maar met het dashboard van FourIQ konden we aantonen dat er niet te weinig maar juist te véél vierkante meters beschikbaar zijn. Op deze wijze kan de discussie met het onderwijs veel beter gevoerd worden. Nu kunnen we ook roostermakers er in betrekken om tot oplossingen te komen. Dat scheelt aanzienlijk in de gebruikte vierkante meters en tegelijk bespaar je dan ook op energie”.

De impact van samenwerking

In het voorbeeld van de pilot met FourIQ zie je dat er al wordt samengewerkt met meerderepartijen zoals de ICT-afdeling van Summa College in samenhang met FourIQ en de energie-adviseurs van SY-NERGY om voortdurend het aantal gebruikers te tellen mogelijk te maken. Voor duurzaam energiegebruik gaat het ook om andere gegevens zoals temperatuur en CO2-gehalte. Met de sensoren van Aircheq wordt het binnenklimaat gemeten. Ook de gebouwinstallaties van verschillende fabrikanten worden uitgelezen, net als de energie die binnenkomt van de energieleveranciers. Voor het transport van alle data wordt gewerkt met
apparatuur van LoRa. Zo wordt bij de oplossing van FourIQ alle informatie bij elkaar gebracht wat inzicht geeft ‘hoe lokalen zich gedragen’.

Om dat allemaal te laten samenwerken is het van groot belang dat er onderling vertrouwen is en de wil om er gezamenlijk iets moois van te maken. Gerd: ”Op advies van SY-NERGY zijn we aan de slag gegaan met FourIQ om alle data samen te brengen en via hun platform zichtbaar te maken in een dashboard. Om proefondervindelijk te ervaren of dat werkt, zijn we vorig jaar een pilot gestart met één gebouw waar de horeca-opleidingen zijn gevestigd”.

De pilot is inmiddels geëvalueerd en voorgelegd aan de stuurgroep huisvesting, waar ook onderwijsdirecteuren onderdeel van uitmaken. De stuurgroep is enthousiast en daarmee is het startsein gegeven om de pilot uit te breiden naar meerdere gebouwen.

Wens voor nabije toekomst

Samenwerken met alle partijen is dus belangrijk. FourIQ lijkt de ontbrekende schakel te zijn om verduurzaming van gebouwen op een hoger plan te brengen. Wat maakt FourIQ bijzonder? Gerd: “Onze ervaring met FourIQ is dat zij goed kunnen luisteren. Welke vragen hebben we en wat zouden we graag willen zien? FourIQ komt vervolgens met een maatwerk-oplossing en voert het uit. Bovendien wordt alles inzichtelijk gemaakt via het dashboard. Daar reageren we dan op en FourIQ past het zonodig weer aan.”

Gerd vervolgt: “De vraag is ook: hoe combineren we gegevens? Bijvoorbeeld: wat is de relatie tussen gasgebruik en de buitentemperatuur? Zitten er afwijkingen in? Dat zijn belangrijke vragen. Het lukt FourIQ heel goed om dit te vertalen naar analyses van metingen en die inzichtelijk te maken met een dashboard. Het geeft relevante informatie van wat de gebouwinstallaties doen. Niet onbelangrijk is wat daarna komt: het dashboard is een opmaat naar de volgende stap om echt grip te krijgen op gebouwbeheer. We willen er naar toe dat FourIQ ook de gebouwinstallaties gaat aansturen. Dat zit wel in de oplossing van FourIQ maar wij zijn nog niet zover. Voor aansturing van de gebouwinstallaties is met name ook de kalenderfunctie heel erg nuttig zodat we goed aansluiten bij het gebruik. We kijken er daarom erg naar uit om ook de aansturing voor meerdere gebouwen door FourIQ te laten doen”.

By |June 19th, 2024|